Lezen & Leren

Meedoen in Tubbergen geeft mogelijkheden waarvan gebruik gemaakt kan worden, zodat alle kinderen mee kunnen doen,

Lees hieronder wat er zoal mogelijk is :

Leergeld

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar die in de gemeente Tubbergen wonen is er leergeld beschikbaar.
Aanvragen Leergeld: https://www.leergeld.nl/tubbergen/doe-een-aanvraag/

Het schoolpakket

Je kunt een bijdrage aanvragen wanneer het inkomen lager of gelijk is aan 120% van het sociaal minimum voor alles wat jouw kinderen nodig hebben voor school. Voor een kind in de leeftijd tussen de 4 en 12 jaar woonachtig in de gemeente Tubbergen is het schoolpakket beschikbaar. Dit geld is te besteden voor bijvoorbeeld: schoolmateriaal, schooltas, fiets, gymkleding enz. Het is een bedrag van maximaal € 100,00 per kind, per jaar. 

Inkomenstoets

Uitgangspunt van de beoordeling is 120% van de bijstandsnorm. Er wordt echter bij de beoordeling niet strak naar 120% van de bijstandsnorm gekeken. Er wordt daarnaast rekening gehouden met het besteedbaar inkomen. Dit betekent dat er ook een aanvraag kan worden ingediend wanneer het inkomen hoger is dan 120% van de bijstandsnorm maar er vanwege schulden minder te besteden is. Het inkomen wordt niet getoetst wanneer de aanvrager een uitkering ontvangt in het kader van de Participatiewet en/of gebruik maakt van de Voedselbank, de Verjaardagsbox en/of Stichting Leergeld.

Wie kan het schoolpakket aanvragen?

  • De ouders/verzorgers van het kind
  • De procesmanager en consulenten van het Team Ondersteuning en Zorg en de Participatiewet
  • De huisarts, de jeugdarts en/of jeugdverpleegkundige van de GGD/JGZ
  • De Politie
  • Sociaal werkers SWTD
  • De school c.q. het kindcentrum waar het kind staat ingeschreven.
  • Stichting Leergeld
  • Verjaardagsbox

Waar kan het schoolpakket aangevraagd worden?

De uitvoering van de regeling wordt gedaan door Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD). Ouders geven aan hoeveel geld ze voor welk doel nodig hebben. Het geld wordt door SWTD op hun rekening gestort waarbij de voorwaarde geldt dat ouders achteraf kunnen aantonen dat het geld aan de kinderen besteed is.

Neem voor meer informatie of het doen van een aanvraag contact op met Meedoen in Tubbergen; 085-0479400, of via mail: armoedepreventie@swtd.nl

Bibliotheek

Vind je het leuk om te lezen? Of om een luisterboek te beluisteren? Of om een DVD te kijken? Kinderen t/m 17 jaar kunnen in Tubbergen gratis lid worden van de bibliotheek en alles, voor hun leeftijd, lenen en thuis gebruiken. In de Bibliotheek vind je boeken, tijdschriften en kranten, dvd's en cd’s.

Lid worden

Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je je wel inschrijven. Dit kun je doen bij de Klantenservice/ledenadministratie in de Bibliotheek. Je ontvangt dan direct de bibliotheekpas en kun je ook direct lenen. Wel heb je hiervoor een legitimatiebewijs nodig, neem deze dus mee!

Wil je je liever online inschrijven? Dat kan ook! Klik hier om je online in te schrijven en meteen je favoriete boek te reserveren. Je kunt dan bij je volgende bezoek je pasje ophalen en je legitimeren!
www.bibliotheken-tubbergen.nl

VoorleesExpress

Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt autochtone en allochtone gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Voor wie is het?

Ben je jonger dan 18 jaar, woon je in Tubbergen en hebben je ouders niet zoveel geld? Dan is Meedoen in Tubbergen er ook voor jou.

 

Vrijwilliger worden?

Wij willen graag met je kennismaken! Dat kan elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Tubbergen.

Mail: tubbergen@vrijwilligindebuurt.nl
Website: Vrijwilligindebuurt

 

Aanvragen

Om gebruik te maken van Meedoen in Tubbergen, kies je eerst de juiste leeftijdscategorie. Daarna kies je het onderdeel waar je gebruik van wilt maken. Daar lees je verder hoe je een aanvraag kunt doen.

Contact Meedoen in Tubbergen

Meedoen in Tubbergen is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 13.00 uur via 085 0479 400.

Je kunt ook een e-mail sturen naar armoedepreventie@swtd.nl.